Fillows

Børn kan have timevis af sjov med at lege i en sjov sandkasse. Men så skal man indrette et par ting godt i forhold til konstruktion og vedligeholdelse. Nedenfor er nogle tips.

1. Valget til en flot sandkasse
Der findes forskellige modeller af plastik, som du kan placere i haven. Disse er ofte små i størrelse. Et areal på 1 m2 bliver hurtigt kedeligt og giver mere rod. At lave din egen sandkasse er ofte ikke noget problem. Det er jo ikke anderledes end et rektangel af træ, og du kan selv bestemme størrelsen ud fra antallet af børn, der skal bruge det. Hvis du ikke er særlig handy eller ikke vil bruge meget tid på det, er der også byggesæt til salg. Se hos specialisten i udendørs legetøj for den rigtige sandkasse til din have.

2. Stedet for en sandkasse
Børn, der leger i en sandkasse, leder ofte allerede efter eventyr. Et sted, hvor du kan holde opsyn indenfor, er en god idé. En sandkasse, der står i solen det meste af sommerdagen, er ikke et behageligt sted at lege. Masser af skygge er et bedre valg. Kun skygge og for fugtigt forhindrer sandet i at tørre. Dette fører hurtigt til dannelse af skimmelsvamp.

3. Forbudt for kæledyr
Lad aldrig dine børn lege med kæledyr i sandkassen. Denne legeplads er også forbudt for kæledyr, når de ikke leger. Når kæledyr har vænnet sig til en sandkasse og føler sig godt tilpas der, bruger de den også til andre ting.

4. At vælge det rigtige sand
Det rigtige sand er fint og indeholder ingen korn større end 2 mm. Flod- eller klitsand, der er renset, er et godt grundlag. Hvidt sand er også muligt, men det kan ikke ‘bygges’, og det er ofte noget, der bliver kedeligt. Lad ikke beholderens sand komme i kontakt med havejord. En permeabel jorddug sikrer, at vandet kan drænes ordentligt ud. Brug aldrig ‘skarpt’ sand i en sandkasse.

5. Rensning af sandet
En sandkasse med passende sand og god dræning renses stort set naturligt af blæst og regn. Fjern jævnligt ting som blade og andet, som vinden har ført med sig. På den måde forbliver sandet rent og smukt.

6. Dæk en sandkasse til, når den ikke er i brug
Dyr som hunde, katte men også vildere eksemplarer vil med tiden opdage sandkassen og vil bruge den. Det kan du forebygge ved at bruge en vellukkende presenning. Det er klogt at vælge et sejl, der tillader vand at passere igennem og ikke er for tæt på sandet. Hvis sand forbliver fugtigt, risikerer du at udvikle skimmelsvamp.

7. Tænk på fremtiden
Hvis sandkassen ikke længere bruges af børnene, kan du måske lave den om til en grøntsags- eller urtehave. Et spørgsmål om god forberedelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.